Historische Sluiseiland in Vianen opent deuren op Dag van de Bouw

Historische Sluiseiland in Vianen opent deuren op Dag van de Bouw

Tijdens de Dag van de Bouw op 18 juni aanstaande kunnen bezoekers een kijkje nemen in de bouwkeuken van het historische Sluiseiland in Vianen. De appartementen die al in gebruik zijn genomen én nog worden gebouwd zijn gesitueerd naast het centrum. Op een heerlijk rustige plek, midden in het groen en omringd door water. De ruim 180 woningen die het eiland straks telt, vormen de schakel tussen Hollandse vernuft en duurzame technieken van de toekomst.

Gerrit Breimer, projectontwikkelaar Sluiseiland en nauw betrokken bij het traject, vertelt: "Vijf jaar geleden hebben we tijdens de tender samengewerkt met onder meer civielkundigen, stedenbouwers en zelfs een 'landschapper' om tot ons plan 'Kijk met je Hart' te komen. Het ontwikkelingsproject dat we vervolgens presenteerden aan de gemeente Vianen (inmiddels Vijfheerenlanden), kwam als winnaar uit de bus. Hierin hebben we het grootschalige groen en de prachtige waterstructuren uiteraard behouden. De grasvlaktes, bomenrijen, taluds, dijken, beschoeiing en rietoevers staan symbool voor het unieke karakter van het Sluiseiland."

Weloverwogen materiaalkeuze

Tussen een ingewikkeld sluizencomplex wordt Sluiseiland omringd door veel water en dito groen. Tot voor kort stond er slechts een sluiswachterswoning en een enkel huis. Daar is nu verandering in gekomen. Twee jaar geleden ging de eerste schop de grond in en is in september 2021 het eerste blok opgeleverd. "Het zuidelijke deel van het eiland wordt ondertussen bewoond en momenteel zijn er twee blokken in afbouw. De enige delen die nog bijna geheel moeten worden gerealiseerd, zijn 'Kop Noord' en 'Sluismeester'. Daar verrijzen 44 appartementen verdeeld over zes lagen; de eerste twee lagen zijn al een feit. Met de 32 eengezinswoningen van Sluismeester wordt naar verwachting eind deze maand gestart. Voor bezoekers van de Dag van de Bouw is het leuk om alle fasen van gebouwde en de nog te bouwen woningen te kunnen ervaren. Ook kunnen bezoekers aan den lijve ondervinden hoe de rode architectonische draad door het eiland heentrekt: de materiaalkeuze en gebruikte stenen zijn weloverwogen."

Vianense oase op water

Voor wie op 18 juni tijdens de Dag van de Bouw zijn hart verliest aan Sluiseiland: goed nieuws! Breimer: "Er is al veel verkocht en bewoond op deze groene Vianense oase aan het water, maar nog niet alles is vergeven. Van zowel project Kop Noord als Sluismeester zijn nog woningen beschikbaar. Wellicht spoort de Dag van de Bouw mensen aan om, naast het bekijken van de verschillende bouwfasen van dit project, over te gaan tot aankoop van een van de nog beschikbare woningen op deze unieke plek. Sluiseiland is meer dan wonen, het is een ware beleving."

Kom jij kijken op 18 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Vianen. Dat kan op zaterdag 18 juni tussen 10.00 en 14.00 op de Aime Bonnastraat. De locatie is rolstoeltoegankelijk en kindvriendelijk. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt.