Afsluitdijk: bekijk hoe een Nederlands icoon wordt klaargemaakt

Afsluitdijk: bekijk hoe een Nederlands icoon wordt klaargemaakt

Al negentig jaar beschermt de Afsluitdijk ons tegen het water van de Noordzee. De komende jaren krijgt het icoon van de Nederlandse strijd tegen het water dan ook de nodige upgrades. Tijdens de Dag van de Bouw op 18 juni kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe de Afsluitdijk ook in de toekomst hét voorbeeld blijft van Nederlands waterbouwkundig vakmanschap.

Met negentig jaar mag de Afsluitdijk zich misschien inmiddels een oudje noemen, maar het icoon van Cornelis Lely moet nog veel langer mee. Vandaar dat bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) in opdracht van Rijkswaterstaat sinds 2018 werkt aan de versterking en modernisering van het bouwwerk.

Grootste van Europa

Zo wordt de dijk aan de kant van de Waddenzee over 32 kilometer opgehoogd met betonnen blokken. Die zijn behoorlijk innovatief, vertelt Dylan van der Louw van Levvel: "Door de bijzondere vorm kosten ze niet alleen minder beton en dus CO2, maar ze vangen de kracht van het water beter op. Doordat de toplaag poreus is, kunnen algen en zeewier er goed op groeien, wat goed is voor de biodiversiteit. In totaal zijn het 70.000 blokken, een heel spectaculair gezicht!"

Naast versterking is het tweede doel van het project om meer water uit het IJsselmeer af te kunnen voeren: "Bij Den Oever bouwen we nieuwe pompgemalen en spuigroepen, gigantische constructies dwars door de dijk heen. Het worden de grootste pompgemalen van Europa". Er zijn nog meer eyecatchers: zo voert er een gloednieuw fietspad langs de Waddenzee en wordt bij Kornwerderzand gebouwd aan een kronkelende vismigratierivier en een keersluis met een 58 meter lange roldeur.

Logistieke uitdaging

Tijdens al deze werkzaamheden blijft de dijk open voor verkeer. Met duizenden verwachte bezoekers tijdens de Dag van de Bouw vormt dat een behoorlijke logistieke uitdaging, vertelt omgevingsmanager Lukas Meursing van Rijkswaterstaat: "Bezoekers kunnen op 18 juni vanuit zowel Den Oever (Noord-Holland) als Kornwerderzand (Friesland) met een busrit van ongeveer twee uur naar Breezanddijk halverwege de dijk. Onderweg stoppen we bij diverse bouwkuipen en –locaties". Door corona is dit de eerste keer dat bezoekers terechtkunnen bij dit bijzondere project, benadrukt hij: "We pakken daarom echt groot uit, normaliter kun je de bouwlocaties niet bezoeken. Straks kan de hele wereld zien hoe die Hollanders het nu weer geflikt hebben!"

Kom kijken naar dit project

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni kunnen bezoekers van de Afsluitdijk niet alleen een kijken achter de schermen van de bouw nemen, op die dag vieren Levvel en Rijkswaterstaat ook het 90e verjaardagsfeest van het project! De bus vanaf de Noord-Hollandse kant vertrekt vanaf het kantoor van Levvel in Den Oever en gaat langs de bouwlocatie van de nieuwe sluizen naar Breezanddijk. Vanaf de Friese kant vertrekken bussen vanuit het dorp Zurich en voeren langs de bouwkuipen van de vismigratierivier en de keersluis naar Breezanddijk. Ook bij het Wadden Center in Kornwerderzand is van alles te beleven.

Omdat er beperkt plek in de bussen is, is het voor bezoekers noodzakelijk op zich vooraf aan te melden. Voor aanmelden en meer informatie, kijk op deze website.

Meer lezen over dit project? Bekijk hier over het project vanaf de Noord-Hollandse kant, of hier vanaf de Friese kant.