Theater aan de Parade open op Dag van de Bouw in Den Bosch

Theater aan de Parade open op Dag van de Bouw in Den Bosch

In het kloppende hart van 's Hertogenbosch waakt de imposante Sint-Janskathedraal over de Parade. Vanaf 2023 krijgt het centrale plein een tweede eyecatcher: het nieuwe Theater aan de Parade. Op de funderingen van het inmiddels gesloopte oude pand, bouwt Mertens Bouwbedrijf uit Weert het nieuwe ontwerp van architectenbureau NOAHH. Tijdens de Dag van de Bouw op 18 juni kunnen bezoekers voor het eerst een kijkje nemen achter de hekken van de bouwplaats.

De ontwerpfase van het project begon al in 2011 en maakte de nodige tongen los in 's Hertogenbosch. Het eerste ontwerp werd te duur, er was onenigheid over de locatie en door asbest bleek ook het oude gebouw uit de jaren 70 (het theater werd sinds de start in 1836 een aantal keer opnieuw opgebouwd) niet te renoveren. Sinds 2020 zijn gelukkig alle beren van de weg. Mertens, Pieters Bouwtechniek, Spie en ingenieursbureau Van de Laar bouwen hard aan een gloednieuw theater met twee multifunctionele zalen, een auditorium en een 'botanische foyer'. Door het vele glas wordt het een licht modern en licht gebouw, dat zowel een contrast als een verlening is van de historische bebouwing van de Parade.

Bouwtechniek uit metrostations

Tijdens de Dag van de Bouw op 18 juni is de bouw van de betonnen constructie aan de linkerzijde nagenoeg afgerond, vertelt John Manders van Mertens. "Doordat we nog in de zogenaamde ruwbouwfase zitten verandert de aanblik van het project nu nog elke week. De theaterzaal met de toneeltoren aan de linkerzijde is nog volop in aanbouw, deze zal eind dit jaar het hoogste punt bereiken."

Bezoekers tijdens de Dag van de Bouw krijgen een rondleiding van de uitvoerders, voormannen en werkvoorbereiders van het project, vervolgt Manders. "Dat zijn echt de mensen die dicht bij het werk staan en er alles over kunnen vertellen." Omdat bijvoorbeeld de kelder van het oude gebouw niet is gesloopt, paste Mertens daar een bijzondere techniek toe om de fundering te versterken. "Speciale funderingspalen werden vanaf de begane grond door de bestaande vloeren geboord, een techniek die ook wordt toegepast bij de bouw van metrostations. Dat zijn wel dingen die we niet elke dag tegenkomen in de bouw." Met een VR-bril kunnen bezoekers het eindresultaat alvast bekijken.

Kom jij kijken op 18 juni?

Iedereen is dan ook welkom om op 18 juni een kijkje te komen nemen, besluit de Limburgse bouwer. "De koffie en vlaai staan klaar en het belooft druk te worden. We beseffen heel goed dat dit een in het oog springend project is dat de buurt flink heeft beziggehouden. We willen iedereen graag laten zien dat we er echt iets moois van maken, waar de mensen uit 's Hertogenbosch in de toekomst met plezier naar het theater kunnen!" De bouwplaats is open tussen 10.00 en 16.00 op de Parade 24. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt.