Wandelen en fietsen over een dijk die wordt versterkt? Het kan!

De kans op hoog water neemt de komende jaren toe. Het is daarom belangrijk dat onze dijken goed gemonitord worden en tijdig worden versterkt om aan de hoogste veiligheidsnormen te voldoen. De dijk langs de Waal tussen Waardenburg en Gorinchem voldoet niet meer aan die vereiste en moet dus worden versterkt. Op de Dag van de Bouw kan je kijken hoe de Graaf Reinaldalliantie dat voor elkaar bokst.

Het is geen kinderspel, want het gaat bij dit project om maar liefst 23 kilometer dijkversterking langs de Waal. Het werk is verdeeld over meerdere deelprojecten. Zo wordt er zeven kilometer binnenwaarts versterkt, tien kilometer buitenwaarts versterkt, vier kilometer aan heaveschermen geplaatst om piping tegen te gaan (en worden aangevuld met grond). De bouwers plaatsen daarnaast zes kilometer stabiliteitsschermen.

Waarom is dit belangrijk?

De dijktrajecten liggen dichtbij bebouwde kernen en op sommige locaties staat bebouwing zelfs in een lint tegen de dijk of dichtbij de dijk. Delen van de dijk zijn niet meer veilig, bijvoorbeeld omdat de faalmechanismen hoogte, binnenwaartse stabiliteit, piping en buitenwaartse stabiliteit niet meer voldoen. Door de dijk te versterken moet de dijk weer een uitnodiging zijn om veilig overheen te fietsen, wandelen en te genieten van het uitzicht. De dorpen langs de dijk blijven bereikbaar met de rivier en vissers hebben weer opties om op goede visplekken te komen.

Dit wil je van dichtbij zien!

Dit project is in 2021 gestart en wordt afgerond in 2025. Dan kan de dijk weer jaren vooruit. In de Graaf Reinaldalliantie werken Heijmans, GMB, de Vries & van de Wiel, Royal HaskoningDHV en Waterschap Rivierenland samen. De alliantie zou het ontzettend leuk vinden om je dit belangrijke werk in ons landschap te laten zien. Je krijgt te zien hoe een dijk wordt versterkt en daarom zijn er twee locaties opengesteld.

Ten eerste kan je kijken bij het informatiecentrum in Haaften en op het achterliggende terrein. Ook kan je bij de Woelse Waard in Gorinchem een kijkje nemen. De aannemers en onderaannemers hebben materieel opgesteld dat ze gebruiken. Zo staat er een (elektrische) rupskraan, shovel, asfaltset, wals, knijperauto. Bij de vrachtwagen krijg een 'dode hoekles'. Er zijn rondleidingen, wandelroutes en fietstrips onder begeleiding en ook voor kinderen zijn er activiteiten.

Bouw- of infrabedrijf? Stuur jouw project in!

Ben jij een bouw- of infrabedrijf en wil je jouw bouwplaats openstellen voor het publiek op 17 juni? Laat jij zien hoe jouw bedrijf ons land elke dag een stukje mooier maakt? Meld zo snel mogelijk je project aan via deze link. Je gaat dan mee in onze landelijk promotie voor de Dag van de Bouw en je krijgt een promotiepakket toegestuurd. Wil je jouw bouwplaats ook openstellen op vrijdag 16 juni? Dan is namelijk de Onderwijsdag van de Bouw, in samenwerking met onderwijsinstellingen. Op deze dag bezoeken leerlingen van de basis- of middelbare school een bouwplaats. Voor jou als bedrijf een mooie kans om de bouwers van de toekomst te laten zien wat je bouwt.

Kom jij kijken op 17 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project tussen Gorinchem en Waardenburg. Dat kan op zaterdag 17 juni nabij de Dalemsedijk in Gorinchem (of op een van de andere locatie zoals hierboven beschreven) tussen 10.00 en 16.00. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.