Unieke transformatie in het centrum van Amsterdam: een ziekenhuis wordt een universiteitsbibliotheek

Van ziekenhuis naar bibliotheek. Dat is met recht een unieke transformatie te noemen! Op de Dag van de Bouw kan je met eigen ogen zien hoe het historische Binnengasthuisziekenhuis in Amsterdam wordt gerenoveerd en uitgebreid tot een eigentijdse bibliotheek met een licht en ruim atrium waar de academische gemeenschap van de universiteit van Amsterdam kan studeren en bijeenkomsten organiseren.

De bieb biedt straks plaats aan zo’n 2000 studieplekken, verdeeld over verschillende zones met verschillende sferen en faciliteiten. Er zijn stilteplekken, studieruimtes, groepswerkplaatsen, instructielokalen, overlegruimtes en loungeplekken. Daarnaast zijn er speciale lokalen voor promovendi en onderzoekers. Ook is er ruimte voor de indrukwekkende collectie van zeven kilometer aan boeken van de geesteswetenschappelijke faculteiten. Deze staan op de planken of worden in het geautomatiseerde magazijn opgeslagen.

Deze video geeft een goed idee van de verbouwing, maar het is natuurlijk leuker om zelf tussen de indrukwekkende werkzaamheden rond te lopen en te zien hoe oud weer nieuw wordt. Je krijgt een rondleiding over de bouwplaats en komt meer te weten over het ontwerp, de bouw en de toekomstige functies van de bibliotheek. Het geautomatiseerde magazijn, waar straks al die kilometers boeken worden opgeslagen, is ook geopend. Daarnaast zijn er diverse activiteiten voor jong en oud, zoals een speurtocht, een quiz en een fotowedstrijd.

Kom jij kijken op 17 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Amsterdam. Dat kan op zaterdag 17 juni tussen 10.00 en 15.00 uur op de Nieuwe Doelenstraat 16 in Amsterdam. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan de Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Bouw- of infrabedrijf? Stuur jouw project in!

Ben jij een bouw- of infrabedrijf en wil je jouw bouwplaats openstellen voor het publiek op 17 juni? Laat jij zien hoe jouw bedrijf ons land elke dag een stukje mooier maakt? Meld zo snel mogelijk je project aan via deze link. Je gaat dan mee in onze landelijk promotie voor de Dag van de Bouw en je krijgt een promotiepakket toegestuurd.

Wil je jouw bouwplaats ook openstellen op vrijdag 16 juni? Dan is namelijk de Onderwijsdag van de Bouw, in samenwerking met onderwijsinstellingen. Op deze dag bezoeken leerlingen van de basis- of middelbare school een bouwplaats. Voor jou als bedrijf een mooie kans om de bouwers van de toekomst te laten zien wat je bouwt.