Komt dat zien: zo wordt het nieuwe waterproductiebedrijf in Eindhoven gebouwd

Een nieuw waterproductiebedrijf?! Jawel! Het is iets dat niet heel vaak wordt gebouwd, maar in Eindhoven krijg je op 17 juni (op de Dag van de Bouw) een unieke kans om te zien hoe een zuiveringsgebouw tot stand komt dat de komende jaren voor jouw drinkwater gaat zorgen.

Wat een mooi en belangrijk project is dit! De grootste grondwaterzuivering van Nederland gaat op de schop. We moeten nog wachten tot 2025 tot de installatie gaat worden gebruikt, maar dan staat er een toekomstbestendig en duurzaam drinkwaterproductiebedrijf van Brabant Water in Eindhoven. Mooi, want drinkwater is onze eerste levensbehoefte.

Waarom is dit belangrijk?

Er is steeds meer vraag naar drinkwater door een stijgend bevolkingsaantal, klimaatverandering en woningbouw. Het huidige zuiveringscomplex voorziet 300.000 huishoudens rondom Eindhoven van drinkwater. Om aan de vraag van de toekomst te voldoen is een stevige upgrade nodig.

Wat wordt er gebouwd?

Het hele complex bestaat uit meerdere deelprojecten. Er komt een pompengebouw, de winning en het zuiveringsgebouw en de natuurlijke inrichting van het terrein. Van Boekel Bouw & Infra en ADS Groep Bouw zijn verantwoordelijk voor het zuiveringsgebouw. Er is voor een ontwerp gekozen dat een opgetild landschap met aardlagen in de gevel verbeeldt. Bovenop wordt een daktuin aangelegd.

Tijdens de bouw hoeft niemand zich zorgen te maken dat er geen drinkwater is voor bewoners rondom Eindhoven. De productie gaat gewoon door vanuit het oude zuiveringsgebouw. In het nieuwe gebouw wordt straks grondwater uit waterwingebieden rondom Eindhoven (Groote Heide, Klotputten en Aalsterweg) gezuiverd. Eerst wordt het water belucht. Zo ontstaan (ijzer)vlokken. Daarna wordt het water met zandfilters gezuiverd. Het spoelwater wordt ook verwerkt tot drinkwater.

Duurzame keus tijdens de realisatie

Zoals bij heel veel nieuwbouwprojecten staat ook hier duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt tien tot twintig procent energie bespaard door een zuinige pompselectie en het aanbrengen van frequentieomvormers. Er wordt voor het gebouw gerecycled beton gebruikt. De nieuwe gebouwen zijn gasloos en werken op zonne-energie, LED-verlichting en een warmtepomp. Hemelwater en schone reststromen worden op het terrein geïnfiltreerd. Zo wordt overbelasting van het riool bij piekbuien, maar ook onnodige zuivering van relatief schoon regenwater, voorkomen. Dankzij een spoelwaterterugwinunit, met keramische membranen, wordt maar liefst 98% van het spoelwater teruggewonnen om er drinkwater van te maken.

Ga jij kijken bij dit project?

De bouwplaats laat veel steigers en bekisting zien. Vanaf de steigers kan je het werk bekijken en de filterbak in. Je kan ook kijken bij het nieuwe pompengebouw. Let op: draag geschikte kleding en goede schoenen, dit in verband met de veiligheid.

Bouw- of infrabedrijf? Stuur jouw project in!

Ben jij een bouw- of infrabedrijf en wil je jouw bouwplaats openstellen voor het publiek op 17 juni? Laat jij zien hoe jouw bedrijf ons land elke dag een stukje mooier maakt? Meld zo snel mogelijk je project aan via deze link. Je gaat dan mee in onze landelijk promotie voor de Dag van de Bouw en je krijgt een promotiepakket toegestuurd.

Wil je jouw bouwplaats ook openstellen op vrijdag 16 juni? Dan is namelijk de Onderwijsdag van de Bouw, in samenwerking met onderwijsinstellingen. Op deze dag bezoeken leerlingen van de basis- of middelbare school een bouwplaats. Voor jou als bedrijf een mooie kans om de bouwers van de toekomst te laten zien wat je bouwt.

Kom jij kijken op 17 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Eindhoven. Dat kan op zaterdag 17 juni op de Antoon Coolenlaan in Eindhoven tussen 10.00 en 14.00. De locatie is kindvriendelijk (maar wel vanaf zeven jaar) en er is catering. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Let op: dit project deed mee aan de Dag van de Bouw 2023.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen
12 mei 2024

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee.

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement
08 mei 2024

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk.

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst
06 mei 2024

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk.

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'
03 mei 2024

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'

In het noorden van de Randstad zijn dicht bij elkaar drie bouwbedrijven te vinden die met veel enthousiasme deelnemen aan de Dag van de Bouw.