6 toffe infraprojecten die je wil bezoeken op de Dag van de Bouw

Zoals elk jaar dat we Dag van de Bouw organiseren, ontbreekt het ook dit jaar niet aan een heleboel toffe infraprojecten.

6 toffe infraprojecten die je wil bezoeken op de Dag van de Bouw

Zoals elk jaar dat we Dag van de Bouw organiseren, ontbreekt het ook dit jaar niet aan een heleboel toffe infraprojecten. Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor onder meer onze rijkswegen, heeft dit jaar maar liefst zes projecten ingediend die jij kan (en wil) bezoeken. We zetten ze allemaal op een rijtje.

De bouwplaatsen die worden opengesteld vanuit Rijkswaterstaat (en de bouwbedrijven die de werkzaamheden uitvoeren uiteraard!) zijn dit jaar verspreid door het hele land: van de A16 bij Rotterdam tot de zuidelijke ringweg van Groningen. Op de website van Rijkswaterstaat vind je een handig kaartje met alle projecten in beeld.

A16 Rotterdam

De A16 in Rotterdam gaat eind 2025 helemaal open, maar dit jaar kan je al kijken bij de zuidkant van de Rottemerentunnel. De tunnel is zo goed als klaar. Verder kan je kijken over het viaduct van het Terbregseplein. Via een trappentoren heb je toegang tot het viaduct. Zo krijg je een fraai uitzicht op een van de drukste verkeersaders van Nederland die straks de bestaande A16 met de A16 Rotterdam verbindt. Voor kinderen is er een onder meer een toffe speurtocht en gratis ijs. Bekijk hier alle details over dit project.

Aanpak Ring Zuid in Groningen

De zuidelijke ringweg van Groningen is een enorme operatie. Dit jaar worden het Vrijheidsplein, Julianaplein, Europaplein en de verdiepte ligging met elkaar verbonden. Zo wordt Groningen straks op alle fronten beter bereikbaar vanuit het ommeland. Vanaf september worden alle aansluitingen gerealiseerd van de wegen die aan de ringweg grenzen. Met nieuwe aansluitingen, extra rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen is dit een unieke infrastructurele puzzel die wordt gelegd in Stad. Bekijk hier alle details over dit project.

Herstel Prinses Margriettunnel A7

Je hebt het vorig jaar wellicht in het nieuws gelezen, maar in de A7 is een van de tunneldelen van de Prinses Margriettunnel omhooggekomen. Dit komt door druk van grondwater. Sindsdien zijn er betonblokken en rijplaten aangebracht om de tunnel op z'n plek te houden zodat de tunnel weer gedeeltelijk open kon voor verkeer. Uit onderzoek is echter gebleken dat in meerdere tunneldelen de trekpalen zijn bezweken. Daarom moet de hele fundering worden vervangen. Op de Dag van de Bouw kan je met eigen ogen zien hoe dat gaat. Bekijk hier alle details over dit project.

Renovatie van de Afsluitdijk

De Afsluitdijk beschermt Nederland tegen het water van de Waddenzee en Noordzee. Dit jaar krijgt de Afsluitdijk een van de grootste gemalen van Europa. In Den Oever wordt een compleet nieuw gemaal gebouwd om meer water te kunnen afvoeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee. De aanvoer van water uit rivieren en omliggende gebieden neemt namelijk toe. Je kan straks op de Dag van de Bouw op de kazemat naast de pompgroep kijken naar de bouw van het gemaal. Ook krijg je uitleg over de megapompen van het gemaal, hoe de bodem wordt beschermd tegen erosie en hoe de sluizen straks worden bediend. Bekijk hier alle details over dit project.

A9 Badhoevedorp-Holendrecht

In de Amsterdamse metropoolregio is de A9 een belangrijke snelweg. Tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht wordt de weg verbreed naar maar liefst vier rijstroken per rijrichting. Ook wordt er een wisselstrook aangelegd. Zo wordt de doorstroming verbeterd en de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad vergroot. Inmiddels zijn in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel verschillende viaducten en bruggen verbreed, staan een aantal bouwkuipen in Amstelveen onderwater. De kuipen kunnen worden volgestort met onderwaterbeton voor een verdiepte ligging. Je kan op de Dag van de Bouw meerijden met een buggy over het bouwterrein, plaatsnemen in een grote kraan, een rondleiding krijgen per fiets en de uitbreiding van de brug over de Bullewijk bekijken. Bekijk hier alle details over dit project.

Verbreding A1 Apeldoorn - Twello

In de top vijf van langste snelwegen van Nederland staat op plek vier de A1 met een lengte van 157 kilometer. Daarmee is het een belangrijke verbinding tussen de Randstad en het oosten van Nederland, maar ook met Duitsland. Tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo (nabij Almelo) wordt de A1 vernieuwd en verbreed. Hiermee krijgen de regio's Stedendriehoek en Twente een belangrijke economische impuls. Op dit moment wordt het deel tussen Apeldoorn en Twello, een traject van vijftien kilometer, verbreed. De verbreding wordt emissieloos en circulair uitgevoerd. De verduurzaming van de hele keten maakt dit project dan ook uniek. Bekijk hier alle details over dit project.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Natuurinclusief in de stad: 896 woningen in Binck City Park
03 juni 2024

Natuurinclusief in de stad: 896 woningen in Binck City Park

Met de huidige woningnood is er meer dan ooit behoefte aan betaalbare nieuwbouw voor starters op de woningmarkt.

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen
12 mei 2024

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee.

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement
08 mei 2024

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk.

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst
06 mei 2024

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk.