Sluiseiland, Vianen

Herbestemming Nieuwbouw

Samen met Rijnboutt, Heren 5 architecten, Witteveen+Bos en Daring Dutch heeft SBB met het plan ‘KIJK MET JE HART’ de tender Sluiseiland in Vianen verworven.

“Sluiseiland, een prachtige groene plek tussen water en de historische binnenstad”.

Sluiseiland krijgt een nieuwe bestemming als woongebied. Dicht tegen de historische binnenstad aan, met zicht op de Lek en omgeven door groen. Dit stukje nieuwe stad vraagt om een bijzondere en kwalitatieve invulling die van toegevoegde waarde is op de bestaande stad. Eén die bovendien Vianen op de kaart zet én die past in het lokale DNA.

Het plan is geïnspireerd door het sluizencomplex en de vaarroute die langs de historische binnenstad loopt. Middels een zichtlijn over het hele tracé en een terrasvormige route, ontstaan bijzondere plekken en paden die een vitale verbinding vormen tussen de oude en de nieuwe stad. Het nieuwe Sluiseiland behoudt de kenmerkende lange bomenrijen, creëert nieuwe vergezichten en biedt straks de mogelijkheid voor recreatieve activiteiten. De fysieke verbindingen markeren het oeroude Hollandse vernuft en de sociale verbindingen tonen de lokale betrokkenheid en gemeenschap, beide juist zo kenmerkend voor Vianen.

Wonen op Sluiseiland
De 176 woningen die we op het eiland bouwen worden in verschillende fases ontwikkeld. Bovendien is het type woningen zeer divers. Er komen stadswoningen, herenhuizen en appartementen. Tot slot verrijzen er 39 wooneenheden in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Alle woningen hebben voldoende mogelijkheden om te parkeren. En worden zo gepositioneerd dat je volop kunt genieten van de kwaliteiten van de omgeving. Het beste uitzicht op water en groen en maximaal zonlicht.

Fase 1 Kop Zuid: 26 stadwoningen en 6 appartemeten (opgeleverd en bewoond)
Fase 2 Centraal: 14 herenhuizen en 15 appartementen (oplevering zomer 2022)
Fase 3 Kop Noord: 44 appartementen (oplevering 2023)
Fase 4 Sluismeester: 32 herenhuizen (start bouw zomer 2022, oplevering 2023)

Dag van de Bouw
Tijdens de Dag van de Bouw kunt u deelnemen aan een rondleiding langs de verschillende deelprojecten van Sluiseiland. In het deel Sluiseiland Centraal kunt u eveneens een woning in aanbouw bezichtigen.