Dijkversterking Markermeerdijken

Verbouw Verbreding Nieuwbouw Renovatie Onderhoud Uitbreiding

De Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam beschermt ruim 1,2 miljoen Noord-Hollanders tegen het water. Deze dijk voldoet op een aantal plekken niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom versterkt de  Alliantie Markermeerdijken ruim 33 kilometer van de Markermeerdijken en zorgt er voor dat deze voor de komende 50 jaar weer veilig.

De Markermeerdijken is een prachtig en historisch monument. Elk stuk dijk dat versterkt moet worden is daarom ook uniek, heeft een eigen versterkingsoplossing en aanpak. Zo ook in Hoorn, waar dit jaar op 18 juni de hekken van het bouwterrein tussen 10.00 en 14.00 uur open zullen zijn om geïnteresseerden te kunnen ontvangen op de dag van de bouw!

Oeverdijk en stadsstrand
In Hoorn, naast de Schouwburg wordt er een oeverdijk gerealiseerd. Een oeverdijk is een nieuwe halfhoge dijk in het Markermeer die vóór de bestaande dijk wordt aangebracht. Het bijzondere van deze plek is, is dat de  gemeente Hoorn deze dijkversterking als kans ziet om er een stadsstrand te realiseren. Als bezoeker van de dag van de bouw heeft u dus de unieke kans om als een van de eerste de oeverdijk in aanleg én het toekomstige strand te betreden.

Van noord naar zuid
Naast dat u veel te weten kunt komen over hoe de versterking in Hoorn in z’n werk gaat, informeren wij u ook over de andere stukken waar de dijk versterkt wordt. Denk hierbij aan de Markermeerdijken in Warder, Volendam, Katwoude, Uitdammerdijk, Uitdam… Het hele traject tussen Hoorn en Amsterdam!

Activiteiten
Er is voor zowel jong als oud veel te beleven op de Oeverdijk; uniek kijkje op de bouwplaats waarbij de strekdammen in aanbouw van dichtbij kunt bekijken, met een vers bakje koffie of ijsje kunt u langs de verschillende informatie kraampjes lopen en in gesprek gaan met onze dijkenexperts,  de bouwers en de gemeente Hoorn. U kunt van dichtbij het materieel (machines) bekijken, kinderen kunnen er bij op de foto, en voor de allerkleinsten is er een tof springkussen! Even uitrusten? Dan kan in een van de strandstoelen om u alvast en voorproefje te geven van hoe het is om te luieren op het toekomstige stadsstrand.

Wij zien u graag op zaterdag 18 juni in Hoorn!