Villa Hugo

Herbestemming

Groter, luxer en duurzamer. Samen met Reuvers Bouw en Ontwikkeling herontwikkelt Peters Real Estate momenteel een appartementencomplex aan de Molenstraat in Cuijk. De bouw is in handen van Bouwbedrijf Peter Peters. Zodra het klaar is, telt Villa Hugo zestien luxe appartementen, die allemaal al verkocht zijn.

Coen Dollevoet, directeur van Peters Real Estate, vertelt hoe we de oude sigarenfabriek nieuw leven inblazen.

Opnieuw naar de tekentafel:
“Een eerdere ontwikkelaar kreeg de appartementen niet verkocht. Daarom hebben we een nieuw ontwerp gemaakt, met grotere appartementen van 100 tot 170 vierkante meter. Zestien stuks was het maximum volgens het bestemmingsplan. De grootste woningen komen op de bovenste verdieping. De meeste appartementen hebben twee badkamers, waarvan de grootste en suite is. De grote balkons zijn niet aan elkaar gekoppeld, waardoor de bewoners veel privacy hebben.”

Statige voorgevel:
“De gemeente wilde de karakteristieke voorgevel van de oude sigarenfabriek behouden vanwege de cultuurhistorische waarde. Logisch, maar wel lastig. Dat komt vooral doordat de tweede verdieping een meter hoger is dan de overige etages. Verder komt de structuur van het pand overal terug, ook in de gevelbeelden. En bij alles wat je bedenkt, wil je de beleving van een oud pand behouden. Dat is ons denk ik op een fraaie manier gelukt met de enorme ramen met een roedeverdeling.”

Op een postzegel:
“Villa Hugo is gelegen op een niet al te groot terrein, pal aan de openbare weg en omgeven door de bestaande bebouwing. We werken dus op een ‘postzegel’. Aan de linkerkant van het pand komt een bergingsgebouw en een inrit naar negentien privéparkeerplaatsen, waarvan twaalf onder een carport of overdekt. Aan beide kanten van het gebouw plaatsen we luxe poorten zodat het terrein alleen voor de bewoners te betreden is. Een luchtwarmtepomp zorgt voor een gasloos pand. Dus zoals we in het intro al zeiden: groter, luxer én duurzamer!

De oude sigarenfabriek is een eyecatcher in Cuijk. En dat moet zo blijven! Maar appartementen bouwen achter een bestaande gevel… dat is allesbehalve eenvoudig. De hoogtes en breedtes liggen vast, dus er is alleen wat speelruimte in de diepte. Desondanks namen we dit project over van een andere ontwikkelaar. Want we blijven altijd vertrouwen op onze eigen creativiteit.

Onze architect had een flinke kluif aan Villa Hugo. Want tussen drie verdiepingen van drie meter hoog, zit ‘ineens’ een verdieping van vier meter hoog. Zie daar maar eens zestien logisch ingedeelde appartementen achter te maken… Omdat we vinden dat een ontwerp nooit tegen mag vallen, hebben we net zo lang getekend, gerekend en geschaafd tot we het aangename comfort van deze tijd konden combineren met de beleving van een oud pand. Voor dat laatste zorgen de enorme ramen met roedeverdeling vanzelf. Daarmee is Villa Hugo een gebouw om verliefd op te worden!

Op de dag van de bouw op 17 juni as. kunnen de bezoekers een kijkje nemen op de bouwplaats. Onder het genot van een drankje en een versnapering kunnen ze met eigen ogen de imposante voorgevel van dichtbij aanschouwen. Voor de kinderen is er een leuke activiteit.

Parkeren:
Vanwege de beperkte ruimte in de Molenstraat zelf is het aan te raden om te parkeren bij het station op een steenworp afstand (ca. 200 m).