ECODORP KLEIN OERS

Nieuwbouw

Bouw van misschien wel het duurzaamste dorp van Nederland

In Veldhoven is de bouw van Ecodorp Klein Oers gestart. Aan de Eindhovensebaan is Bouwbedrijf Versteegden eind maart begonnen met de graafwerkzaamheden. In 2024 zullen er 16 koop- en 24 huurwoningen worden opgeleverd.

Het ecodorp heeft zo veel mogelijk duurzame bouwmethodes toegepast en daarom ook gekozen voor een zeer laag materiaalverbruik. De woningen worden op een stikstofarme manier gebouwd volgens de houtskeletbouwmethode, geïsoleerd door middel van strobalen en afgewerkt met vochtregulerend leemstucwerk uit de regio.

In de huizen komen droogtoiletten, zodat de ontlasting zoals te doen gebruikelijk niet in het riool komt, maar kan worden gecomposteerd volgens de methode van Joseph Jenkins. Hierdoor is het geen afval, maar een voedingsbron voor de permacultuurtuin. Doordat alle woningen spoeltoilet-vrij zijn, wordt 30% water en veel energie voor rioolwaterzuivering bespaard.

Grijs water, afkomstig van de douche en gootsteen, wordt gefilterd middels het Traiselect waterzuiveringssysteem. In Nederland is dit nog nooit op deze schaal toegepast. Hierdoor kan al het water weer worden geïnfiltreerd in de tuin. Daarnaast zullen de wasmachines gebruikmaken van regenwater.

De veertig woningen worden uitstekend geïsoleerd, waardoor verwarmen nauwelijks nodig zal zijn. Dat wat nog wel nodig is, is afkomstig van slechts één warmtepomp per woonblok. De benodigde elektriciteit zal worden opgewekt met zonnepanelen. Naast de veertig woningen komt er een dorpshuis dat zal dienen als ontmoetingsplek voor bewoners en omwonenden.

Bewoners stimuleren elkaar om gezond en duurzaam te leven. Dit draagt het ecodorp graag naar buiten uit. Wie meer wil weten over de gebruikte materialen, technieken en het proces, is straks welkom in Klein Oers. Het ecodorp zal een ‘living lab’ worden, waar mensen van buitenaf meer kunnen leren over duurzaam bouwen.

Er zijn de hele dag rondleidingen, er zijn diverse activiteiten voor kinderen.

De bouw van onze huizen is al geruime tijd in volle gang. Vijf woonblokken verrijzen er en een dorpshuis op 1 hectare grond in de wijk Zilverackers, gemeente Veldhoven. Dit te midden van andere CPO-projecten. CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap, ofwel wij bepaalden met z’n allen wat we zouden gaan bouwen.

Boserf is onze directe buur waarmee wij ook een klein voedselbosje zullen gaan delen. Aan de andere kant groeien in de kassen de bloemen van Keijzers Rozen.

Zilverackers ligt vlakbij het dorp Oerle in het uiterste westen van Veldhoven.

Klein Oerle?
Nee, Klein Oers. De lokale bevolking spreekt Oerle uit als Oers. Vandaar de naam Klein Oers (Klên Oers).

De woningen
Ons wijkje zal bestaan uit:

5 woonblokken
een dorpshuis
een centrale permacultuurtuin
In elk woonblok komen 8 woningen

Materialen

De bouwmethode is houtskelet in combinatie met strobalen, aan de binnenkant afgewerkt met leem. De gevelbekleding aan de buitenkant maken we deels van hout. Deze bouwmethode is in tegenstelling tot beton en baksteen CO2-negatief. Ook zal er bij de keuze van overige bouwmaterialen rekening worden gehouden met het milieu. Ademend en vochtregulerend voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Met de duurzaamheid zit het ook wel goed. Wist je dat er stobalenhuizen bestaan van meer dan honderd jaar oud?

Speelse en ronde vormen/ de guldensnede
In de natuur is eigenlijk niets recht. In onze tuin willen we daarom zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke en speelse vormen. Dit zorgt voor een fijne sfeer.

maquette-eko
Voor iedere portemonnee
Er komen zowel sociale huurwoningen als koopwoningen. We streven daarbij de koopwoningen voor een groot deel binnen de sociale koopgrens te houden.

Groen wijkje
Het idee is om de privétuintjes af te schermen met groene en liefst eetbare ‘schuttingen’. Denk bijvoorbeeld aan klimframbozen. Ook zal er een gezamenlijke moestuin zijn met kas volgens het permacultuurprincipe. We willen ook graag kippen en wellicht andere dieren. Zij mogen op een voor hen zo prettig mogelijke manier rondscharrelen. Volledig zelfvoorzienend voor de voedselvoorziening, daarvoor zijn we veel te klein. Maar we vinden het wel een genot om zoveel mogelijk eetbaars van ons kleine stukje grond te gaan halen. Daarnaast willen we heel graag samenwerken met biologische boeren in de regio.

Sociaal
Het dorp krijgt een sociaal en gezellig karakter. Te vergelijken met hoe buren in vroegere tijden samen leefden en voor elkaar zorgden. Ons ecodorp is geen commune waarin alles strak geregeld is. Er is vrijheid. Ieder heeft zijn eigen levensvisie en dat respecteren we. Wel delen we kernwaarden als ecologisch, duurzaam, en gezond leven. In het dorpshuis zullen diverse activiteiten worden georganiseerd, door ons zelf maar ook door anderen van buiten het ecodorp.

Sociocratie
Binnen het dorp is er sprake van een sociocratische besluitvorming.