Dag van de Bouw 2023: renovatie IJsselbruggen hard nodig voor bereikbaarheid

Een van de belangrijkste verbindingen naar Duitsland heeft groot onderhoud nodig. De IJsselbruggen in de A12, bij Arnhem, verwerken steeds meer verkeer en om die druk aan te kunnen, is versterking noodzakelijk. Rijkswaterstaat nodigt je uit om te zien (en horen) welke voeten dat in de aarde heeft.

In aanloop naar de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni 2023 zullen we de komende maanden wekelijks een project uitlichten dat meedoet aan de Dag van de Bouw. Zo ook dit project, want wie weleens voor een dagje uit, de wintersport of vakantie, over de A12 richting Duitsland ging, is over de IJsselbruggen gereden. De stalen bruggen ten oosten van Arnhem, nabij Velp en Westervoort, dateren uit de jaren zestig. Uit onderzoek in 2017 is gebleken dat de draagkracht van de bruggen achteruit gaat. Dat komt door de toegenomen drukte op de weg. Daarom is onderhoud nodig.

Waarom is dit belangrijk?

Toen zestig jaar geleden de bruggen werden opgeleverd, was de verkeersdruk vele malen lager. Er was niet alleen minder verkeer, het verkeer was ook lichter van gewicht. Nu vervoeren meer vrachtwagens zwaardere goederen. De IJsselbruggen bestaan uit drie bruggen, waarvan twee van staal richting het oosten en een betonnen brug voor verkeer in westwaartse richting. De renovatie en versterking houdt ons land niet alleen bereikbaar voor verkeer van en naar Duitsland, maar ook de omgeving rondom Arnhem en Nijmegen.

Klaar voor de toekomst in 2026

Rijkswaterstaat heeft de projectorganisatie Savera IJsselbruggen, een samenwerking tussen Dura Vermeer en Hollandia Services, opdracht gegeven om de stalen bruggen te renoveren. Het gros van het werk bestaat uit laswerk aan de onderkant van de brug. Er wordt bijna twee kilometer stalen balken aangebracht en de 2000 bestaande lasverbindingen worden verbeterd. Twee opleggingen en inspectiepaden worden vernieuwd. Tijdens het werk zal het verkeer rijden over de brug waar niet aan wordt gewerkt. Als het werk in 2026 is afgerond, kunnen de bruggen er weer dertig jaar tegenaan voor de 125.000 voertuigen die dagelijks de bruggen gebruiken.

Bouw- of infrabedrijf? Stuur jouw project in!

Ben jij een bouw- of infrabedrijf en wil je jouw bouwplaats openstellen voor het publiek op 17 juni? Laat jij zien hoe jouw bedrijf ons land elke dag een stukje mooier maakt? Meld zo snel mogelijk je project aan via deze link. Je gaat dan mee in onze landelijk promotie voor de Dag van de Bouw en je krijgt een promotiepakket toegestuurd. Wil je jouw bouwplaats ook openstellen op vrijdag 16 juni? Dan is namelijk de Onderwijsdag van de Bouw, in samenwerking met onderwijsinstellingen. Op deze dag bezoeken leerlingen van de basis- of middelbare school een bouwplaats. Voor jou als bedrijf een mooie kans om de bouwers van de toekomst te laten zien wat je bouwt.

Kom jij kijken op 17 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Velp. Dat kan op zaterdag 17 juni op de Markweg 8 in Velp. Er zijn activiteiten voor kinderen. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Let op: dit project deed mee aan de Dag van de Bouw 2023.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
'We hopen jongeren te interesseren voor de techniek'
25 april 2024

'We hopen jongeren te interesseren voor de techniek'

"We kijken elk jaar bij elk BAM-project waarbij ik betrokken ben of de bouwplaats geschikt is om te openen voor de Dag van de Bouw. We zijn trots op ons werk en delen dat graag met de bezoekers."

Alkmaar krijgt 'state of the art' ziekenhuis voor vernieuwende zorg
20 april 2024

Alkmaar krijgt 'state of the art' ziekenhuis voor vernieuwende zorg

Het zorglandschap verandert en dat betekent dat ook ziekenhuizen daarop moeten inspelen. Voor Noordwest Ziekenhuisgroep betekent dat 'vernieuwbouw'.

'We laten zien hoe we de overlast zoveel mogelijk proberen te beperken'
18 april 2024

'We laten zien hoe we de overlast zoveel mogelijk proberen te beperken'

In het zuiden van Nederland is het niet moeilijk om enthousiaste deelnemers te vinden voor de Dag van de Bouw. "We hebben vorig jaar veel leuke reacties ontvangen."

'Praten over ons vak en de bouw laten zien is hartstikke mooi'
10 april 2024

'Praten over ons vak en de bouw laten zien is hartstikke mooi'

"Het is niet de eerste keer dat wij meedoen aan de Dag van de Bouw en een bouwplaats openen voor het publiek", vertelt hoofduitvoerder Bas Klein Haarhuis van Koopmans Bouw b.v. uit Enschede. "We zien tijdens onze bouwprojecten vaak mensen door de hekken gluren. Om hen de bouwactiviteiten dan echt te laten zien en te praten over je vak, is hartstikke mooi." Ook Dijkhof Bouw uit Klarenbeek streeft ernaar om jaarlijks mee te doen. Zij zien deze dag als een uitgelezen kans om jong en oud kennis te l