'Praten over ons vak en de bouw laten zien is hartstikke mooi'

"Het is niet de eerste keer dat wij meedoen aan de Dag van de Bouw en een bouwplaats openen voor het publiek", vertelt hoofduitvoerder Bas Klein Haarhuis van Koopmans Bouw b.v. uit Enschede. "We zien tijdens onze bouwprojecten vaak mensen door de hekken gluren. Om hen de bouwactiviteiten dan echt te laten zien en te praten over je vak, is hartstikke mooi." Ook Dijkhof Bouw uit Klarenbeek streeft ernaar om jaarlijks mee te doen. Zij zien deze dag als een uitgelezen kans om jong en oud kennis te l

'Praten over ons vak en de bouw laten zien is hartstikke mooi'

"Het is niet de eerste keer dat wij meedoen aan de Dag van de Bouw en een bouwplaats openen voor het publiek", vertelt hoofduitvoerder Bas Klein Haarhuis van Koopmans Bouw b.v. uit Enschede. "We zien tijdens onze bouwprojecten vaak mensen door de hekken gluren. Om hen de bouwactiviteiten dan echt te laten zien en te praten over je vak, is hartstikke mooi." Ook Dijkhof Bouw uit Klarenbeek streeft ernaar om jaarlijks mee te doen. Zij zien deze dag als een uitgelezen kans om jong en oud kennis te laten maken met hun bedrijf en te laten zien wat er allemaal bij een bouwproject komt kijken.  

Heropbouw na vuurwerkramp

Voor Koopmans is 8 juni aanstaande een bijzondere editie van de Dag van de Bouw. "Als Twentse bouwer zijn wij trots om in onze standplaats Enschede mee te werken aan de herontwikkeling van de wijk Roombeek na de vuurwerkramp van 2000", aldus hoofduitvoerder Klein Haarhuis. "We bouwen twee appartementsgebouwen in een bestaande wijk. We laten zien hoe we het project in 3D hebben voorbereid, hoe we het casco steigerloos hebben opgebouwd en hoe we alles logistiek regelen. We belichten ook de complexe bouw van de ondergrondse fietsenstallingen en tonen hoe we een honderd jaar oude schoorsteen hebben recht gezet, die na de ramp ver uit het lood stond. Dit allemaal in goed overleg met gemeente en buurt, zodat ze geen overlast van ons hebben." De bouwer organiseert een interactief programma op de Dag van de Bouw. "Er is een evenemententerrein met machines die je kan bedienen. Er zijn rondleidingen en je kan in 3D door een gebouw lopen. Ook geven onze onderaannemers, metselaars en installateurs uitleg over hun werk."

Brandweerkazerne

Zeventig kilometer verderop bouwt Dijkhof Bouw ook aan een bijzonder project: een nieuwe brandweerkazerne in het dorp Twello. Het is een doorrijkazerne met een garage en een in- en uitgang voor alle voertuigen. Ook is er een hoofdgebouw, waar de brandweerlieden kunnen oefenen en vergaderen en met kleedkamers, douches en ruimtes voor hun uitrusting. "Het ontwerp past goed bij de omgeving", vertelt Bianca Hurenkamp van Dijkhof. "Het puntdak geeft het idee van een schuur, maar ook het gebruikte materiaal en de kleurstelling horen bij het landschap." Naast dit bijzondere ontwerp, ligt de nadruk op 8 juni ook op de duurzame aspecten van de bouw. "De gevel van het gebouw bestaat uit prefab elementen, waardoor we besparen op bakstenen. De muren worden geïsoleerd met vlas. En op de daken komen zonnepanelen zodat het gebouw straks nul op de meter heeft." Dijkhof Bouw richt een stand in waar kinderen bouwactiviteiten kunnen uitvoeren. Daarnaast geven ze ook informatie over opleidingsmogelijkheden. Bouwer, opdrachtgever en architect zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden."  

Bouw- of infrabedrijf? Stuur jouw project in!

Ben jij een bouw- of infrabedrijf en wil je jouw bouwplaats openstellen voor het publiek op 8 juni? Laat jij zien hoe jouw bedrijf ons land elke dag een stukje mooier maakt? Meld zo snel mogelijk je project aan via deze link. Je gaat dan mee in onze landelijk promotie voor de Dag van de Bouw en je krijgt een promotiepakket toegestuurd. Wil je jouw bouwplaats ook openstellen op vrijdag 7 juni? Dan is namelijk de Onderwijsdag van de Bouw, in samenwerking met onderwijsinstellingen. Op deze dag bezoeken leerlingen van de basis- of middelbare school een bouwplaats. Voor jou als bedrijf een mooie kans om de bouwers van de toekomst te laten zien wat je bouwt.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst
06 mei 2024

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk.

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'
03 mei 2024

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'

In het noorden van de Randstad zijn dicht bij elkaar drie bouwbedrijven te vinden die met veel enthousiasme deelnemen aan de Dag van de Bouw.

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw
28 april 2024

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw

Een belangrijke verkeersader heeft groot onderhoud nodig. De Cruquiusbrug (N201) verbindt Hoofddorp met Heemstede. Om er voor te zorgen dat beide plaatsen ook in de toekomst bereikbaar blijven, wordt een deel vervangen en vindt er groot onderhoud plaats.

'We hopen jongeren te interesseren voor de techniek'
25 april 2024

'We hopen jongeren te interesseren voor de techniek'

"We kijken elk jaar bij elk BAM-project waarbij ik betrokken ben of de bouwplaats geschikt is om te openen voor de Dag van de Bouw. We zijn trots op ons werk en delen dat graag met de bezoekers."