Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw

Een belangrijke verkeersader heeft groot onderhoud nodig. De Cruquiusbrug (N201) verbindt Hoofddorp met Heemstede. Om er voor te zorgen dat beide plaatsen ook in de toekomst bereikbaar blijven, wordt een deel vervangen en vindt er groot onderhoud plaats.

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw

Een belangrijke verkeersader heeft groot onderhoud nodig. De Cruquiusbrug (N201) verbindt Hoofddorp met Heemstede. Om er voor te zorgen dat beide plaatsen ook in de toekomst bereikbaar blijven, wordt een deel vervangen en vindt er groot onderhoud plaats. De nieuwe brug wordt circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd. Op de Dag van de Bouw op 8 juni kan je zelf zien hoe de brug wordt klaargemaakt voor nog vele dienstjaren.

Het project bestaat uit twee delen. De oostelijke brug, in de richting van Heemstede stamt uit 1932 en is daarmee 92 jaar oud. Deze brug wordt volledig vervangen. Om alle verkeersstromen voldoende ruimte te bieden, wordt dit brugdeel verbreed. Fietsers en voetgangers krijgen zo meer ruimte. De voetgangerstunnel wordt tevens aangepakt en aan de zuidkant van de brug komt een fietsonderdoorgang. Fietsers kunnen zo veilig en makkelijk onder de brug door.

Het brugdeel richting Hoofddorp krijgt groot onderhoud.

Duurzaamheid hoog in het vaandel bij de provincie

De nieuwe Cruquiusbrug wordt niet alleen circulair, maar ook zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd en energieneutraal. Dat betekent dat de brug net zoveel energie verbruikt als dat het opwekt. Middels modulair bouwen (Industrieel, Flexibel en Demontabel) wordt slim en efficiënt omgegaan met materialen en grondstoffen. De provincie zet de Cruquiusbrug in als prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw. Een brug die onderhoudsarm wordt gebouwd zorgt voor minder verkeershinder in de toekomst. Uiteindelijk zal de Cruquiusbrug bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, dankzij het gebruik van innovatieve technologie.

Kom alles te weten over duurzaamheid in dit project

Verantwoordelijk voor de realisatie is de combinatie Hollandia/Van Hattum en Blankevoort. Hoofduitvoerder Berry Borgstein ziet graag veel mensen in de keet op zaterdag 8 juni. "Van Hattum en Blankevoort vindt het belangrijk om de omgeving te betrekken bij een project. De Dag van de Bouw biedt een uitstekende kans om de omgeving te laten zien wat erbij komt kijken bij het realiseren van een infraproject. Dit levert dan veelal ook wel begrip op bij de omgeving die de overlast van een infraproject dagelijks ervaart."

Vanaf de keet kunnen bezoekers een rondje maken over het bouwterrein en alles leren over het project. "Het bezoeken van de Cruquiusbrug biedt de bezoekers de gelegenheid om meer te weten te komen over de duurzame oplossingen die er in het bouwteam bedacht zijn samen met de Provincie Noord-Holland. Het biedt ook de mogelijkheid om de omgeving kennis te laten maken de betrokken professionals."

Kom jij kijken op 8 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Heemstede. Dat kan op zaterdag 8 juni op de kruising bij de Cruquiusdijk 27 en de Cruquiusweg tussen 10.00 en 16.00. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Natuurinclusief in de stad: 896 woningen in Binck City Park
03 juni 2024

Natuurinclusief in de stad: 896 woningen in Binck City Park

Met de huidige woningnood is er meer dan ooit behoefte aan betaalbare nieuwbouw voor starters op de woningmarkt.

6 toffe infraprojecten die je wil bezoeken op de Dag van de Bouw
30 mei 2024

6 toffe infraprojecten die je wil bezoeken op de Dag van de Bouw

Zoals elk jaar dat we Dag van de Bouw organiseren, ontbreekt het ook dit jaar niet aan een heleboel toffe infraprojecten.

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen
12 mei 2024

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee.

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement
08 mei 2024

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk.