Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk.

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk. Zo ontstaat een 'tussengebied' waar straks slibinvang, natuur, zilte teelt en aquacultuur mogelijk is. De getijdenduiker moet er straks voor zorgen dat zeewater in en uit het gebied kan stromen. Hoe werkt dat?

Nederland waterland en in het noorden van Groningen zijn ze daar volop mee bezig. Zo kan je straks op 8 juni 2024 tijdens de Dag van de Bouw niet een, maar twee water-gerelateerde projecten bezoeken. Naast de aanleg van een getijdenduiker wordt er gewerkt aan de versterking van de Lauwersmeerdijk.

Dat werkt als volgt

Het gebied tussen de twee dijken tussen Delfzijl en Eemshaven, nabij Bierum, is straks klaar voor nieuwe natuur, maar ook voor zilte teelt zoals zeewier en schaal- en schelpdieren. Daarvoor is zeewater nodig. Een betonnen koker van zo'n 92 meter lang, twee meter hoog en 3,5 meter breed verbindt het nieuwe gebied straks met zee. Zo kan zeewater in en uit het gebied stromen. Middels schuiven kan de toe- en afvoer worden gereguleerd. Als het water hoog staat gaan de schuiven dicht. Om te voorkomen dat de bodem wordt uitgehold door snel stromend water, wordt bodembescherming aangebracht.

Tevens wordt er 'doorlaatduiker' in het tussengebied (tussen beide dijken) geplaatst. Deze twee kokers laten gefilterd zeewater van het noordelijk deel naar het zuidelijk deel lopen en andersom.

Klaar in 2025

Voor de bouw van de getijdenduiker zijn Friso Civiel en Heuvelman Ibis verantwoordelijk, in opdracht van de Provincie Groningen. De aanleg is in 2023 gestart, tot oktober 2024 wordt er gewerkt aan het plaatsen van betonnen wanden en vloeren van de duiker. De bouw van de doorlaatduiker zal eind van het jaar van start gaan zodat de Provincie Groningen het geheel in 2025 in gebruik kan nemen.

'Sprekend voorbeeld'

Anne-Marie Dros van Friso Bouwgroep kan iedereen aanraden om langs te komen op de Dag van de Bouw. "Nederland staat bekend om waterbouwkundige constructies. De getijdenduiker is hiervan een sprekend voorbeeld." Dros geeft aan dat Friso Civiel, onderdeel van Friso Bouwgroep, trots is op de vele projecten die ze bouwen en dat dat een van de redenen is om mee te doen met de Dag van de Bouw dit jaar. "We laten dat graag zien. We hopen geïnteresseerden een kijkje te bieden in alles wat de civiele bouw in het bijzonder en de bouw in het algemeen interessant maakt. Ook hopen we de toekomstige generatie te interesseren voor een mogelijke carrière in de bouw. Zo maken we Friso Civiel toekomstbestendig."

Kom jij kijken op 8 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Bierum. Dat kan op zaterdag 8 juni op de Zeedijk. Op deze pagina lees je de precieze routebeschrijving. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Foto's via Provincie Groningen

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen
12 mei 2024

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee.

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst
06 mei 2024

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk.

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'
03 mei 2024

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'

In het noorden van de Randstad zijn dicht bij elkaar drie bouwbedrijven te vinden die met veel enthousiasme deelnemen aan de Dag van de Bouw.

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw
28 april 2024

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw

Een belangrijke verkeersader heeft groot onderhoud nodig. De Cruquiusbrug (N201) verbindt Hoofddorp met Heemstede. Om er voor te zorgen dat beide plaatsen ook in de toekomst bereikbaar blijven, wordt een deel vervangen en vindt er groot onderhoud plaats.