Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee.

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee. Kazernecomplex Ede was een enorm complex met maar liefst zeven kazernes bij elkaar, een unicum in Nederland. Een van de voormalige KMAR-gebouwen krijgt een nieuwe bestemming en op de Dag van de Bouw kan je rondkijken in het pand.

Het gebouw, uit 1908, huisvestte sinds 1961 de Marechaussee. Destijds werd het ingezet als bureelgebouw veldartillerie. Alle kazernes zijn sinds 2011 eigendom van de gemeente Ede. Veel is gesloopt en heeft ruimte gemaakt voor woningbouw, maar het terrein is nog steeds vrij toegankelijk. Daarnaast zijn een aantal panden bestempeld als Rijksmonument.

Nieuwe bestemming

Inmiddels staat dit KMAR-gebouw al jarenlang leeg en is het aan een grondige restauratie toe. Zo worden er acht studios gebouwd, een tegelmuseum, barbier, fietsenmaker en proeflokaal. De militaire historie is op meerdere locaties te proeven in Ede en daarom is het interessant om dit project te bezoeken op de Dag van de Bouw op 8 juni.

'Uniek gebouw'

Geurt Kampert van Kampert Erfgoed Advies is het daarmee eens. "Dit is een uniek gebouw uit 1908 met veel historie en straks weer klaar voor de toekomst. Het gebouw is duurzaam en heeft aardwarmte waar de warmte en koeling in de betonvloer wordt opgeslagen en in de bodem op 300 meter diepte." Kampert Erfgoed Advies doet mee met de Dag van de Bouw om mensen enthousiast te maken en te laten zien hoe mooi het is om te bouwen, maar ook om iets te bouwen wat in de lengte van jaren blijft.

Kom jij kijken op 8 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Ede. Dat kan op zaterdag 8 juni op de Verbindelaarsweg 105 tussen 10.00 en 15.30. Op deze pagina lees je de precieze routebeschrijving. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement
08 mei 2024

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk.

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst
06 mei 2024

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk.

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'
03 mei 2024

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'

In het noorden van de Randstad zijn dicht bij elkaar drie bouwbedrijven te vinden die met veel enthousiasme deelnemen aan de Dag van de Bouw.

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw
28 april 2024

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw

Een belangrijke verkeersader heeft groot onderhoud nodig. De Cruquiusbrug (N201) verbindt Hoofddorp met Heemstede. Om er voor te zorgen dat beide plaatsen ook in de toekomst bereikbaar blijven, wordt een deel vervangen en vindt er groot onderhoud plaats.