Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk.

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk die tussen de Westpolder en Lauwersoog ligt, in het uiterste puntje van Groningen. Hoe doe je dat eigenlijk, zo'n dijk versterken? Op de Dag van de Bouw op 8 juni kun je het van dichtbij bekijken.

Het project dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat is al in 2018 gestart met een verkennende fase. Tussen 2020 en 2023 zijn de gemaakte plannen concreet gemaakt en van 2023 tot en met 2026 worden de werkzaamheden uitgevoerd. Er moet een hoop gebeuren in noord-Groningen, want de huidige dijk voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom is de dijk opgenomen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Wat zijn de werkzaamheden?

De Lauwersmeerdijk bestaat uit twee delen: een landelijke dijk en een havendijk. Zo wordt de landelijke dijk maar liefst een meter opgehoogd! De top van de dijk wordt, in de richting van het land, opgehoogd. Dit heet 'binnenwaartse kruisverhoging'. De havendijk wordt zo'n zestig centimeter verhoogd met een damwand en kademuur.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Combinatie Waddenkwartier, een samenwerking tussen GMB en Heijmans, voert de werkzaamheden de komende jaren uit in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest. De duurzaamheidsambities zijn groot. De bouwers willen de duurzaamste dijk van Nederland bouwen. Veel materiaal zoals zetsteen, asfalt, klei, zand wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Daarnaast worden er elektrische werkvoertuigen ingezet waar mogelijk en zijn de bouwketen voorzien van zestig zonnepanelen en staat er een windturbine. Algeheel wordt ingezet op een beperking van 50% CO2-uitsoot.

'We zijn een zichtbare gast in het gebied'

Gérard Porton van Combinatie Waddenkwartier: "We doen mee met de Dag van de Bouw 2024, omdat we willen laten zien hoe mooi, complex en divers de versterking van een dijk is. We werken in een omgeving die jaarlijks een heleboel bezoekers trekt die hier komen recreëren en komen genieten van de natuur. Wij zijn voor een aantal jaar een zichtbare gast in het gebied. Daarom willen we iedereen een uniek kijkje achter de bouwhekken geven om te laten zien wat we hier nu aan het doen zijn, bouwhekken die normaal gesproken gesloten zijn. Daarnaast willen wij bezoekers enthousiast maken om ook voor een baan in de Infra te kiezen. Mensen enthousiast maken voor dit mooi vak".

Waarom je als Nederlander dit project moet bezoeken? Porton zegt dat het versterken van een dijk uniek en bijzonder werk is. "Doordat we de Lauwersmeerdijk nu aan het versterken en verhogen zijn beschermen we ook de volgende generatie tegen overstromingen uit de zee. Op 8 juni laten we graag aan iedereen zien hoe we dit precies doen, wat het versterken van een dijk precies inhoudt en welke kansen wij vanuit de omgeving meenemen. Wij laten zien dat je met samenwerken veel kunt bereiken. Met activiteiten voor jong en oud!"

Kom jij kijken op 8 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Lauwersoog. Dat kan op zaterdag 8 juni op de Haven 46C tussen 10.00 en 16.00. Op deze pagina lees je de precieze routebeschrijving. Je krijgt een tour over het bouwterrein, je kan in een bus stappen bij het dijkinformatiecentrum, je eigen dijkje testen en een speurtocht doen. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen
12 mei 2024

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee.

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement
08 mei 2024

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk.

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'
03 mei 2024

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'

In het noorden van de Randstad zijn dicht bij elkaar drie bouwbedrijven te vinden die met veel enthousiasme deelnemen aan de Dag van de Bouw.

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw
28 april 2024

Cruquiusbrug: prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw

Een belangrijke verkeersader heeft groot onderhoud nodig. De Cruquiusbrug (N201) verbindt Hoofddorp met Heemstede. Om er voor te zorgen dat beide plaatsen ook in de toekomst bereikbaar blijven, wordt een deel vervangen en vindt er groot onderhoud plaats.