Zwolse Stadsdijken worden versterkt en jij kan zien hoe

"Een uitdagende klus door de beperkt beschikbare ruimte, de mondige, diverse en dynamische omgeving én de aanwezige flora en fauna." Zo noemt Dijk Alliantie Zwolle de opdracht om de stadsdijken in Zwolle te versterken. Op de Dag van de Bouw op 17 juni krijg je een antwoord op de vraag: hoe versterk je een dijk? Dat wil je wel ervaren!

De Stadsdijken die Zwolle beschermen tegen de invloeden van het water zijn aan versterking toe. Over een lengte van 7,5 kilometer is een hoogtetekort geconstateerd waardoor de eisen voor waterveiligheid in het gedrang komen. Zwollenaren herkennen het gebied: langs de oostoever van het Zwolle-IJsselkanaal, Westerveld en het Zwartewater. De dijk beschermt nabije bedrijven, de woonwijk Holtenbroek en een natuurgebied.

Wie gaat dit uitvoeren?

Om het werk uit te voeren is de Dijkzone Alliantie Zwolle, bestaande uit Dura Vermeer en Ploegam, opgericht. De constructeurs van dit project zijn Fugro en Tauw, het ontwerp komt van H+N+S. De klus wordt uitgevoerd in opdracht van waterschap Drents Overijsselse Delta.

Wat gaat er gebeuren?

De dijkversterking wordt uitgevoerd met grond, klei en stalen damwanden. De klei is nodig om een stevige ondergrondse kleilaag aan te brengen. Het hoogtetekort is behoorlijk, want nabij Klooienberg (Holtenbroek) gaat de dijk maar liefst tachtig centimeter omhoog. De klei gaat hier zorgen voor een waterdicht pakket (klei-ingraving). Bij de jachthavens in Holtenbroek gaan damwanden diep de grond in. Zo kan er een extra wandelpad worden aangelegd.

Dijkzone Alliantie Zwolle vindt het leuk om je de wereld van de dijkenbouwers te laten zien. Er is een korte wandeling uitgezet langs een deel van de dijk waar je uitleg krijgt hoe een dijk wordt versterkt en zullen er allerlei materieelstukken (zoals een kraan, grondwagen, dempers etc) worden neergezet. Zowel voor kinderen als hun ouders zijn er activiteiten om te leren over waterveiligheid en dijken bouwen.

Bouw- of infrabedrijf? Stuur jouw project in!

Ben jij een bouw- of infrabedrijf en wil je jouw bouwplaats openstellen voor het publiek op 17 juni? Laat jij zien hoe jouw bedrijf ons land elke dag een stukje mooier maakt? Meld zo snel mogelijk je project aan via deze link. Je gaat dan mee in onze landelijk promotie voor de Dag van de Bouw en je krijgt een promotiepakket toegestuurd. Wil je jouw bouwplaats ook openstellen op vrijdag 16 juni? Dan is namelijk de Onderwijsdag van de Bouw, in samenwerking met onderwijsinstellingen. Op deze dag bezoeken leerlingen van de basis- of middelbare school een bouwplaats. Voor jou als bedrijf een mooie kans om de bouwers van de toekomst te laten zien wat je bouwt.

Kom jij kijken op 17 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Zwolle. Dat kan op zaterdag 17 juni op de Industrieweg in Zwolle tussen 10.00 en 16.00. Er is catering en bouwplaats is rolstoeltoegankelijk en kindvriendelijk. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Let op: dit project deed mee aan de Dag van de Bouw 2023.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen
12 mei 2024

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee.

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement
08 mei 2024

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk.

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst
06 mei 2024

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk.

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'
03 mei 2024

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'

In het noorden van de Randstad zijn dicht bij elkaar drie bouwbedrijven te vinden die met veel enthousiasme deelnemen aan de Dag van de Bouw.