Onze Lieve Vrouw Geboorte-Goede Herder: zo wordt een beschadigde kerk hersteld

Een grote brand legde de Onze Lieve Vrouw Geboorte-Goede Herder kerk op 4 november 2019 deels in de as. Gelukkig niet onherstelbaar, want inmiddels is begonnen met de herbouw van de kerk. De torenspits was ingestort, het interieur zwaar beschadigd en het hele dak ging verloren. De muren en toren zagen hun kracht en zijn overeind gebleven. Op de Dag van de Bouw op 17 juni 2023 kan je in Hoogmade kijken hoe de kerk zijn glorie weer terugkrijgt.

"Het is rampzalig, de kern van het dorp is weg", zei een inwoner van Hoogmade op 5 november 2019 tegen Trouw. De kerk is bijna honderd jaar oud (1932) en kent een karakteristieke groene torenspits. Voor het herstel, gestart in oktober 2022, is Den Hoed Aannemers B.V. aangetrokken om eind maart 2024 een herbouwde kerk op te leveren.

Dit gebeurt er

Het Bisdom Rotterdam werkt mee aan een nieuwe inrichting van de kerk. Zo komt er een liturgische ruimte van zo'n 150 zitplaatsen die is afgescheiden van de andere ruimte. Als er grotere vieringen zijn, kan de liturgische ruimte worden uitgebreid tot 300 zitplaatsen. Er wordt dan een scheidingswand geopend naar het atrium. Omdat de kerk niet elke dag wordt gebruikt, zal met een installateur worden gekeken naar een efficiënte manier om de kerk te verwarmen. Daarvoor komen in ieder geval zonnepanelen op het nieuwe dak. Verder zal er achterin de kerk een rouwkapel komen.

Wat kan je zien op de Dag van de Bouw?

Van alles! In het schip van de kerk op de begane grond wordt je geïnformeerd over de herbouw. Hier is ook catering te vinden. Er is een hoger gelegen steigervloer in de kerk met uitzicht op de kapconstructie. Deze is toegankelijk via een trappenhuis in een steiger. Rondom de kerk is een deel van het bouwterrein opengesteld om rond te kijken. Er is tevens een rondgang op een buitensteiger op kapvoetniveau van de kerk.

Let op: niet alles is overdekt of rolstoeltoegankelijk of toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Lees hier op de projectpagina waar je terecht kan. 

Bouw- of infrabedrijf? Stuur jouw project in!

Ben jij een bouw- of infrabedrijf en wil je jouw bouwplaats openstellen voor het publiek op 17 juni? Laat jij zien hoe jouw bedrijf ons land elke dag een stukje mooier maakt? Meld zo snel mogelijk je project aan via deze link. Je gaat dan mee in onze landelijk promotie voor de Dag van de Bouw en je krijgt een promotiepakket toegestuurd.

Wil je jouw bouwplaats ook openstellen op vrijdag 16 juni? Dan is namelijk de Onderwijsdag van de Bouw, in samenwerking met onderwijsinstellingen. Op deze dag bezoeken leerlingen van de basis- of middelbare school een bouwplaats. Voor jou als bedrijf een mooie kans om de bouwers van de toekomst te laten zien wat je bouwt.

Kom jij kijken op 17 juni?

We nodigen je van harte uit om te kijken bij dit project in Hoogmade. Dat kan op zaterdag 17 juni op de Kerkstraat 59 tussen 10.00 en 16.00. De bouwplaats is (deels) overdekt, rolstoeltoegankelijk en er is catering. Bekijk via deze link alle projecten die meedoen aan Dag van de Bouw. Er is altijd een project bij jou in de buurt. De komende tijd komen er steeds meer projecten bij.

Let op: dit project deed mee aan de Dag van de Bouw 2023.

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen
12 mei 2024

Kazernecomplex Ede: van voormalig KMAR-gebouw naar woningen

Jarenlang, 61 jaar om precies te zijn, kende Ede een rijke historie met de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee.

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement
08 mei 2024

Getijdenduiker is een uniek staaltje Nederlands watermanagement

Om nieuwe natuur te creëren, is tussen Delfzijl en Eemshaven een extra dijk aangelegd, achter de bestaande zeedijk.

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst
06 mei 2024

Lauwersmeerdijk: zo versterk je een dijk voor de toekomst

Om ons land de komende tientallen jaren te beschermen tegen overstromingen vanuit zee hebben dijken periodiek onderhoud nodig. Zo ook de Lauwersmeerdijk.

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'
03 mei 2024

'Met veel plezier ontvangen we familie, collega's, buurt- en toekomstige bewoners'

In het noorden van de Randstad zijn dicht bij elkaar drie bouwbedrijven te vinden die met veel enthousiasme deelnemen aan de Dag van de Bouw.